Как липсата на увереност саботира професионалното ни развитие?

Липсата на увереност е скрит враг на професионалното ни развитие, който може да подкопае нашия потенциал и да ограничи кариерните ни възможности. Ето как:

Избягваме да поемаме рискове

Предпочитаме да останем закотвени в предвидимостта на неудовлетворителна работа, вместо да се осмелим да потърсим нови, неутъпкани пътеки на професионална изява.

Пропускаме съвсем умишлено възможности за развитие и израстване в кариерата.

Нерешителни сме

Неувереността в собствените ни възможности води до безконечно претегляне на плюсовете и минусите на всяко наше решение. Губим ценно време и енергия в колебание. Да кандидатствам ли за тази позиция или пък не? Да започна ли собствен бизнес или не?…

Това ни спира да се впуснем в действия, с които реално да подобрим ситуацията си.

Слагаме си шапка-невидимка

На работното си място избягваме да говорим и да изразяваме мнението си по време на срещи или да водим презентации. Отказваме всякакви активности, които биха насочили прожекторите върху нас.

Ставаме „невидими“ и дори да работим усърдно, повишението всеки път ни подминава, защото приносът ни остава незабелязан.

Дефанзивни сме

Когато страдаме от ниска себеувереност, възприемаме и най-слабите оттенъци на корективна обратна връзка като унищожително нападение.

Вместо да вземем ценното от критиката и да подобрим представянето си в работата, защитната ни реакция е да се отдръпнем или нападнем.

Не правим повторен опит за корекция и се обричаме да живеем с усещането за неуспех.

Песимисти сме

Проявяваме склонност да виждаме реалността като през тъмни очила. Там, където другите виждат възможности, ние виждаме проблеми.

Не намираме смисъл да се опитваме да подобрим работната си ситуация, защото не вярваме, че е възможно.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *