„Твоите мечти, твоят избор“

Програма за кариерно ориентиране за ученици 11 и 12 клас

За кого е подходяща програмата?

Приближаването на момента на завършване на средното образование често носи тревожност и несигурност по отношение на бъдещите стъпки. В главата ти звучат въпроси като:

 „Какъв/каква искам да стана?“,

„Каква специалност да уча?“,

„Какво ме вълнува наистина?“

„Дали няма да сгреша?“

Програмата за кариерно ориентиране след завършване на гимназията – “Твоите мечти, твоят избор ” – е насочена към ученици от 11-и и 12-и клас. С нея ще те подпомогна да разбереш какво наистина ти харесва, в какво си добър/ра, къде и как искаш да стигнеш в бъдеще.

Ако се колебаеш между различни професии или учебни направления, тази програма е за теб.

Кои са основните етапи, през които ще минем и включените в тях теми?

Етап 1: Кой съм аз и какво обичам?

Сесия 1: Игра на времето – Какъв е моят път дотук?

В тази първа стъпка ще си припомним всичко, което сме преживели до момента – какво ни е накарало да растем, какво ни е носило усмивки и кои моменти са били трудни. Ще видим как всеки наш избор и всяко преживяване са допринесли за това какви сме днес. И знаеш ли? Разбирането на миналото ни помага да решим къде искаме да отидем утре. Така можем да правим още по-осъзнати решения за бъдещето.

Сесия 2: Компасът на ценностите – Какво наистина има значение за мен?

В тази сесия ще научим да си служим с вътрешния си компас – ценностите, така че да избираме пътищата, които са най-правилни за нас. Ценностите ни казват кои искаме да бъдем, къде желаем да стигнем в живота си и как да извървим пътя пред нас. Чрез упражнения и дискусии ще определим тези ценности, които искаме да следваме и ще разберем как те могат да ни насочват при взимане на решения за бъдещето ни.

Сесия 3: Магията в нас – Кои са моите силни страни?

Всеки от нас има уникална комбинация от качества и умения. Когато използваме тези уникални сили в работата, се чувстваме мотивирани и щастливи. На тази сесия ще разгледаме какво прави всеки един от нас специален и как можем да използваме тези качества, за да постигаме успех и да се чувстваме доволни от себе си.

Сесия 4: Пътешествие в моите интереси – Какво наистина обичам да правя?

В тази сесия ще потърсим отговор на този въпрос, като използваме 2 въпросника: „Магелано Университа“ и RIASEC въпросник по теорията на Холанд за избор на професия. В рипортите, които генерират, ще намериш информация какво те мотивира и списък с професии, които биха били подходящи за теб.

Етап 2: Разглеждане на бъдещите хоризонти:

Отдавна съм разбрала, че тестовете съвсем не могат да обхванат всички наши мечти и интереси. Те ни дават чудесни отправни точки, но отвъд тях има цял свят от възможности, чувства и стремежи, които чакат да бъдат открити.  Често най-големите открития и най-ярките моменти идват не от отговорите, които получаваме, а от въпросите, които си задаваме. Затова в следващите срещи ще продължим с разглеждането на мечтите, страстите и желанията ни.


Сесия 5: Телепортиране в бъдещето – Какви мечти имам?

Представял/а ли си как би изглеждал идеалният ти ден след 5 или 10 години? Тук е моментът да отворим прозорците на въображението и да си представим всичко възможно! Ще ползваме различни игри и упражнения за визуализации и генериране на идеи, за да нарисуваме картата на нашите мечти. Въображението е мост между настоящето и бъдещето и ни помага да „видим“ и да „почувстваме“ нашето бъдеще, такова, каквото би ни донесло най-голямо удовлетворение.

Сесия 6: Проверка на реалността – Осъществими ли са мечтите ми?

Мечтите ни карат да летим високо и да се стремим към най-доброто. Но преди да решим да ги последваме, е важно да проверим дали те са постижими:

– Притежаваме ли необходимите умения и качества, за да ги осъществим?

– Съществуват ли реални условия и възможности в нашата среда за тяхната реализация?

На тази стъпка ще се фокусираме върху практическата страна на нещата и ще използваме нашата логика, способност за наблюдения, анализ и оценка, за да определим най-добрия, но и възможен път за осъществяване на нашите желания.

Етап 3: От идея до ясен план:

Сесия 7: Помощ при взимане на решение – Готов/а ли съм да избера своята кариерна посока?

Знам, че взимането на решение, особено по такъв важен въпрос като твоята бъдеща професия, може да бъде наистина трудно. Има толкова много възможности и понякога може да се чувстваме обзети от съмнения или несигурност. В тази сесия ще използваме упражнения, специално създадени, за да ти помогнат да прецениш всички опции и да направиш най-добрият за теб избор. Ще работим заедно, за да разбереш какво наистина искаш и да се чувстваш уверен/а в решението си.

Сесия 8: Планиране на следващите стъпки –  Какво и къде?

До тази стъпка вече би трябвало да имаме ясна представа за своята кариерна цел. Това, което следва, е да разберем как да я осъществим. В тази сесия ще работим заедно, за да определим кои области трябва да изучаваш, колко време ще ти е нужно и какъв подход да приложиш към учебния процес. Ще разгледаме различни университети и специалности, които предлагат образование в посоката, която си избрал/а. Ще разучим какви изисквания имат тези университети, какви са изпитите за прием и от каква допълнителна подготовка би имал/а нужда, за да те приемат.

Водещ на консултациите:

Здравей! Аз съм Искра Банкова, кариерен консултант и психолог.

От ранна възраст бях заинтригувана от човешката психика – мечтите, страховете, ентусиазма, разочарованията, тревогите и стремленията на хората. Тази страст ме насочи да следвам психология, където се научих да разбирам дълбоките мотиви зад човешките действия, как емоциите и мислите ни се формират и влияят върху нашите решения.

Още преди да завърша специализацията си по „Трудова и организационна психология,“ започнах да работя в екипите по управление на човешки ресурси и подбор на персонал в големи организации. Въпреки че този професионален път ме изпълваше с удовлетворение години наред, настъпи момент, в който осъзнах дълбоката си потребност да служа не на фирмите, а на самите служители.

Тази нова перспектива изискваше промяна. Реших да допълня знанията си и придобих GCDF сертификат, който ми даде възможността да започна работа като кариерен консултант. От 2021 година аз помагам на хора, точно като теб, да намират своя път в образованието и професията.

Ще се радвам да ти съдействам да разбереш какво наистина те вълнува и къде искаш да стигнеш в живота.

Пълният ми профил в LinkedIn може да видиш тук.

Инвестиция и начин на плащане:

Продължителност:

Програмата включва 8 индивидуални присъствени или онлайн сесии, всяка от които по 1 час, провеждани веднъж седмично – общо 8 часа, които насрочваме в удобно и за двете страни време. Минаването през цялата програма отнема средно 2 месеца.

Инвестиция:

Заплащането на програмата е на 2 вноски:

Опция 1: При срещи с начален стартови час между 9:00 и 17:00 в работни дни:

  • Първа вноска – 286 лева. Заплаща се преди стартиране на срещите и покрива сесия №1 до №4 (включва 4 едночасови срещи по 65 лв. всяка и използваните платени личностни въпросници на цена от 26 лв.);
  • Втора вноска – 260 лева. Покрива срещите от №5 до №8 (включва 4 едночасови срещи по 65 лв.).

Опция 2: За срещи, насрочвани в почивни дни, официални празници или извън работно време (след 18:00 часа), допълнително заплащане от 10 лв. за всяка от тях.

Начин на плащане:

Заплащането се извършва по банков път, след издаване на фактура.

Записване:

Ако имаш интерес, най-добре е да обсъдиш идеята за консултации със своите родители и след това да ми пишеш на mycareer@iskrabankova.com . Ако те имат желание, можем първо да направим една опознавателна среща от 30 минути (цена – 30 лв.), в която да се включат и те, да се запознаем и заедно да преценим дали програмата отговаря на това, от което имаш нужда.

Очаквам те!

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.