Кои са подводните камъни, които ни пречат да вземем решение за нова кариерна посока?

Кои са подводните камъни, които ни пречат да вземем решение за нова кариерна посока?

Когато обмисляме кариерна промяна, често засядаме на етапа „Взимане на решение.“ Перфекционистите и хората с по-ниско самочувствие обикновено срещат най-големи трудности тук, защото искат да имат 100% сигурност, че взимат „правилното“ решение. Често си представят, че някъде там във вселената съществува един-единствен верен избор и тяхната мисия е да го открият, за да постигнат благоденствие.

🙌 Истината обаче е, че няма как да отгатнем бъдещото и да бъдем категорично сигурни, че ще сме успешни с избора си. Най-доброто, на което сме способни, е да направим разумно предположение на база себепознание, генериране на идеи и валидирането им с реалността.

🙌 Нито пък има един-единствен правилен избор. Всички ние имаме различни качества и умения, които може да реализираме през разнообразие от професии. Важното е да не се фиксираме върху откриването на „единствения правилен избор“, а върху онзи избор, който е в унисон с нашите силни страни, интереси и желания, който ще ни помогне в по-голяма степен да се реализираме и ще ни отвори врати за нови възможности.

🙌 Също така е съвсем нормално да не бъдем изцяло щастливи с избора си. Нерядко хората си представят, че когато стигнат до „вярното“ решение за бъдеща кариера, ще го познаят по това, че са напълно удовлетворени и сигурни. Това, което пропускаме обаче е, че когато избираме една опция, това обикновено значи, че се отказваме от друга. Естествено е да им малко тъга или неудовлетворение, независимо коя възможност изберем, именно защото изборът на една алтернатива означава лишаване от друга.

🙌 Друга честа грешка, която правим, е безкрайното отлагане на взимането на решение с идеята да не сгрешим. Въпреки че анализът на личните ресурси и възможностите на средата е много важен етап във взимането на решение, ако спираловидно превъртаме едни и същи аргументи, не само че не се придвижваме наникъде, ама затъваме все повече и повече в собствените си страхове и нерешителност.

💡 Хубаво в такава ситуация е да си припомним, че невземането на решение също е решение. Това пак е избор – избираме статуквото, избираме познатото, избираме неудовлетворението, от което искаме да избягаме.

………………………………..

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *