Да те отхвърлят за желана позиция може да бъде наистина фрустриращо. Надежди, подготовка, стрес и накрая – един темплейтен имейл: „Благодарим Ви за интереса…, но се спряхме на друг кандидат.“

Знам, че е трудно. Знам, че може да е обезкуражаващо да минаваш от едно към следващо интервю и единственото, което получаваш, са откази. Но ето няколко стъпки, които можеш да направиш, за да продължиш уверено напред:

Дай си време да преработиш емоциите

В нашата култура често се очаква да „преглъщаме“ чувствата си, но това е саморазрушително в дългосрочен план. Не се опитвай да отречеш емоциите си или да ги неглижираш. Отдели си време да поплачеш, да се ядосаш, да изкараш напрежението, докато си възвърнеш баланса. И тогава продължи със следващите стъпки.

Анализирай процеса на подбор

Какво мина добре? На кои въпроси успя да отговориш убедително? Къде мислиш, че не ти се получиха добре нещата? Вземи доброто и се опитай да коригираш пропуските си. Ако ти е трудно да направиш сам/а този анализ, потърси мнението на приятел или професионална подкрепа от кариерен консултант.

Не се самообвинявай

Твоето представяне и отговорите ти са само част от причините, довели до крайното решение. Има редица фактори извън твоя контрол – от безпристрастността на интервюиращите, през предимствата на другите кандидати до това колко добре някой друг е отговорил на очакванията на мениджъра. Решението на работодателя не е просто отражение на твоите качества и способности, а резултат от сложна комбинация от обстоятелства.

Смени перспективата

Помисли дали наистина тази позиция е била идеална за теб. Понякога се закачаме за някаква роля, мислейки си, че е точно за нас, но не успяваме да се погледнем отстрани и да видим, че има други позиции, които по-точно кореспондират на личността ни. Отхвърлянето може да ти даде шанс да изследваш тези алтернативи и да намериш място, където наистина ще проявиш своите сили.

Припомни си в какво си добър

Когато ни отхвърлят, това удря самооценката ни. За да укрепиш самочувствието си, направи списък със своите постижения, умения и качества. Припомни си защо си ценен кандидат и какво можеш да предложиш на работодателите.

Не се предавай!

Не допускай страхът от отхвърляне да те спре да преследваш мечтите си. Всяко „не“ те приближава една стъпка повече към твоето „да“. Процесът на търсене на работа е маратон, а не спринт. С всяка подадена заявка, интервю и обратна връзка се учиш и растеш професионално. В крайна сметка, упоритостта и постоянството ще те отведат до мястото, където твоите умения и усилия ще бъдат възнаградени и ценени.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *