С последния пост стартирах поредицата от съвети за хора, които са нa кариерен кръстопът. Ред е на:

Препоръка №2: Отговорът на въпроса „Кой/коя съм аз?“ предшества отговора на въпроса „Каква професия да избера?“

Хората сме прагматични същества и винаги търсим пряк път към удовлетворяване на потребностите си. Обичайна практика е, когато се разочароваме от работата си, да отворим сайтовете с обяви, припряно търсейки да разпознаем следващата професионална стъпка. Този пряк път обаче разчита на случайността и огорчението не закъснява. Новата позиция за пореден път не отразява нашето собствено, уникално Аз, а е просто инцидентен избор измежду налични алтернативи.

Намирането на правилната професия започва с вглеждане в самите себе си. Повишаването на самоосъзнатостта помага да разберем какво е важно за нас в този етап от живота ни и улеснява взимането на обмислени кариерни решения, за които после да не се налага да съжаляваме. Въпросите, на които трябва да потърсим отговор, са:

❓ Кое е важно за мен, в личен и професионален план? Кои са моите ценности – моят компас при избор на професия/позиция?
✔ Ценностите са свързани с човека, който бихме искали да бъдем и задават посоката, в която желаем да се движи животът ни, като придават смисъл и дълбоко удовлетворение на това, което правим.


❓ Кои са работните ми сили – моите лични качества, компетенции, знания и преносими умения?
✔ Ежедневното използване на силните ни страни е един от важните компоненти на високата мотивация и постигането на удовлетворение в избрания кариерен път. Хората, които използват силните си страни, са по-ангажирани, справят се по-добре, това на свой ред укрепва самочувствието и повишава усещането за лично благоденствие.


❓ Какви са моите съкровени интереси? Какво ме вълнува? Какво правя с желание и отдаденост?
✔ Да прецизираме своите силни страни е важна стъпкa, за да открием съответстваща ни реализация, но също толкова ключова роля за постигането на удовлетвореност има и  разбирането на нещата, които истински ни палят, движат ни и ни дават енергия, дори когато минаваме през трудности и препятствия. Когато обичаме това, което правим, даваме най-доброто от себе си, развиваме се, утвърждаваме чувството си за самоефикасност и подхранваме усещането си за добруване.

…………………………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com или 0889 262 002 и запази своя час за онлайн безплатна първа консултация.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *