Препоръка #4: Тествай идеите си за бъдещо развитие, преди да вземеш финално решение.

Ако си минал/а успешно през етапа на генериране на идеи за нов професионален път, най-вероятно си открил/а няколко възможности, които наистина те вдъхновяват. Чудиш се как да избереш измежду тях?

В кариерното консултиране се използват различни техники за подпомагане процеса по взимане на решение, но една важна стъпка, независимо дали ползваш услугите на кариерен консултант или не, това е стъпката на експериментиране и проверка валидността на идеите ти в безопасна среда:

💭 Едната възможност е да организираш т.нар. „информационни интервюта“ с хора, които упражняват дейностите, към които се стремиш. Нерядко човек си представя някоя професия в идеалистична светлина и само след един 30-минутен разговор с утвърден експерт в съответната професия разбира, че има големи разминавания между представите му и реалността.
❓ Въпросите, които може да зададеш в тези информационни интервюта, гравитират около:
✔ Какво обича и какво не харесва съответният експерт в своята работа?
✔ Как изглежда един работен ден?
✔ Как са успели да започнат първата си работа в тази професия?
✔ Биха ли препоръчали да разговаряте с още някой?

⚙ Тестване на дейността в безопасна среда – Друг начин да провериш дали дадена кариерна пътека отговаря на твоите очаквания, е, като я изпробваш под някаква форма. Вариант е:
✔ да се запишеш на някой кратък курс – онлайн вече има много възможности – така че да видиш дали наистина материята те влече и ти се отдава.
✔ да намериш през твои приятели или познати човек, който практикува съответната професия и да помолиш да прекараш един работен ден с него (т.нар. shadowing).
✔ да направиш мини-проект / задача, свързани с избраната професия.

………………………………………………………

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com или 0889 262 002 и запази своя час за онлайн безплатна първа консултация.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *