6 начина да укротиш вътрешния си критичен глас

Разпознай го

Обърни внимание на мислите си. Когато се критикуваш, осъзнай, че това е просто мисъл, а не факт. Забележи кога и как се появява този глас, като наблюдаваш специфичните моменти и ситуации, в които той се активира. Записвай тези мисли в дневник, за да ги осъзнаеш по-добре и да видиш техния повтарящ се модел.

Оспори го

Попитай се: „Наистина ли е вярно?“, „Какви доказателства имам за това, което той говори?“, „Какви доказателства имам срещу твърденията на критичния глас?“ Тези въпроси ще ти помогнат да предизвикаш и разсееш негативните мисли, като разбереш, че те не винаги отразяват реалността.

Преосмисли неуспехите като възможности

Опитай да гледаш на неуспехите като на възможности за учене и растеж. Какво ново си разбрал/а, открил/а, осъзнал/а и може да приложиш следващия път за по-добър резултат? Всяко предизвикателство носи със себе си урок, който може да ти помогне да се подобриш. Вместо да се фокусираш върху негативното, насочи вниманието си към това какво можеш да направиш по различен начин в бъдеще. Тази промяна в перспективата ще ти помогне да изградиш по-здравословно отношение към неуспехите и да видиш в тях шанс за личен и професионален напредък.

Говори с доброта към себе си

Отнасяй се към себе си с разбиране и състрадание, както би се отнесъл към приятел. Забележи как говориш на приятелите си, когато те правят грешки или срещат трудности – най-вероятно използваш мили и подкрепящи думи. Приложи същия подход и към себе си.

Фокусирай се върху постиженията си

Насочи вниманието си към моментите, когато си постигал/а успехи и си се справял/а добре. Това може да ти помогне да възстановиш увереността в собствените си способности. Направи си списък с постижения и го преглеждай редовно, за да си напомняш за своите способности и успехи. Включи както големите, така и малките победи – всяко постижение е важно и заслужава да бъде признато. Тази практика ще ти помогне да се фокусираш върху положителните аспекти на себе си и да намалиш влиянието на вътрешния критичен глас.

Потърси подкрепа

Сподели с близки или потърси професионална помощ, за да се справиш с негативните мисли. Говори с приятели или семейство, които могат да ти предложат различна перспектива и емоционална подкрепа. Понякога, просто изразяването на своите тревоги и страхове пред някой, който те разбира, може да бъде изключително облекчаващо. Ако усещаш, че вътрешният критичен глас е твърде силен и постоянен, консултирай се с терапевт или кариерен консултант, който може да ти помогне да разработиш стратегии за справяне с негативните мисли и да изградите по-здравословен вътрешен диалог.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *