Кариерната промяна може да изглежда като огромна и застрашаваща стъпка, особено ако сме склонни към перфекционизъм. Перфекционизмът често води до безкрайни проучвания, до анализа-парализа, избягване на нови предизвикателства и изпускане на възможности поради страх от грешки и неуспехи.

По-долу събрах 6 лесни техники, които помагат да предизвикаме перфекционизма. Като започнем с тях, ще почувстваме по-голяма готовност и увереност за следващите крачки в кариерното си развитие:

Техника „Пясъчният часовник“

Задай си времеви граници за определени задачи, така че да избегнеш безкрайното им преработване и доизкусуряване. Използвай таймер и определи час за завършване на задача. Когато времето изтече, трябва и задачата да е готова. Това ще те учи да работиш ефективно и да не робуваш на безкрайното изпипване.

„Експериментът с грешките“

Опитай се да направиш нещо бързо или дори го остави „недовършено“. Например, изпрати имейл, без да е прецизно редактиран или допусни дребна грешка в работата си. Наблюдавай как хората реагират и какво усещаш. По всяка вероятност ще осъзнаеш, че грешките рядко са толкова определящи и фатални, колкото си мислиш.

„Срещи с импровизацията“

Включи се в дейности, които изискват бързо реагиране и мислене, като импровизационен театър или спорт. Това ще те освободи от нуждата постоянно да контролираш всичко и ще научиш да приемаш несигурността и неочакваните обрати.

„Дневник на успехите“

Всеки ден отдели няколко минути да запишеш три неща, които си свършил/а и от които си доволен/на. Не е нужно да са идеални (даже е важно да не са!) – нека отразяват усилията ти и прогреса. Това ще ти помогне да смениш фокуса от това с какво не се справяш върху това с какво успяваш.

Бъди свой приятел

Отнасяй се със себе си така, както би го правил/а с добър приятел – с разбиране, прошка и грижовност. Вместо да се самобичуваш с обиди и нападки, когато нещата не ти се получат перфектно, проявявай съпричастност и себеприемане.

Практикувай благодарност

Всяка вечер си записвай 3 неща, които са ти се случили през деня, за които си благодарен/на. Благодарността дава друг ракурс на начина, по който гледаме на живота – измества фокуса от това, което нямаме и не сме, върху това, което имаме, като така засилва възприятието ни за изобилие и благоденствие.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *