Бърнаут: Разпознаване на сигналите и разбиране на предпоставките

Бърнаутът се определя като състояние на емоционално, физическо и умствено изтощение, причинено от прекомерен или продължителен стрес. Това състояние може да се отрази отрицателно върху нашата работна продуктивност и благополучие. Физически, емоционални и поведенчески индикатори могат да ни помогнат да разпознаем наличието на бърнаут и да предприемем необходимите стъпки за възстановяване и преодоляване на този синдром:

Физически индикатори за бърнаут:

 • Чувство за умора и изтощение;
 • Чести главоболия или болки в мускулите;
 • Промяна в апетита или съня;
 • Понижен имунитет – често боледуване;

Емоционални индикатори за бърнаут:

 • Съмнения в себе си и чувство за провал;
 • Чувство за безпомощност, усещане, че си в капан;
 • Загуба на мотивация;
 • Намалено усещане за удовлетворение;
 • Циничност и негативност;

Поведенчески индикатори за бърнаут:

 • Оттегляне от отговорности;
 • Отлагане и по-бавно приключване на дейностите;
 • Прекаляване с храна, алкохол;
 • Раздразнително и нетърпеливо отношение към хората.

Предпоставки за поява на бърнаут

Бърнаутът се появява вследствие на външни обстоятелства, но зависи и от индивидуалните характеристики на човек:

Външни фактори

Сред ситуационните фактори, които могат да доведат до появат на бърнаут, са:

Хроничен стрес на работното място: Постоянно излагане на високи нива на стрес в работата изчерпва физическата и емоционална енергия.

Неясни очаквания: Когато изискванията на работата не са конкретно уточнени, може да изпитваш засилена несигурност и безпокойство относно това как да постигнеш успех в изпълнението на задачите.

Дисбаланс между работа и личен живот: Може да доведе до отчуждение и загуба на равновесие, като работата превзема прекалено голяма част от времето и не остава достатъчно време и енергия за почивка, лични интереси, семейство.

Задължения без правомощия: Отсъствието на достатъчен контрол върху делегираните задачи на работното място може да допринесе за усещането за безпомощност и неефективност.

Социална изолация на работното място: Ако чувстваш, че нямаш подкрепа от колегите или ръководителите си, си по-изложен на риск от бърнаут. Това може да бъде особено актуално в ситуации на дистанционна работа или когато екипът е разпръснат географски.

Индивидуални Фактори

В допълнение към ситуационните фактори, съществуват и индивидуални фактори, които могат да допринесат за изпитването на синдрома на професионално прегаряне. Сред тях са:

Перфекционизъм: Хората, които са перфекционисти или имат изключително високи изисквания към себе си, е по-вероятно да изпитат бърнаут.

Песимистична нагласа: Хората, които имат по-скептичен поглед към света, често се фокусират върху негативните аспекти на средата и ситуациите около тях. Това може да води до постоянно преживяване на стрес и негативни емоции, което увеличава вероятността за развитие на бърнаут.

Неспособност за установяване на здравословни граници: Хората, които не могат да казват „не“ на допълнителни задачи, които надвишават техния капацитет за справяне, е по-вероятно да стигнат до преумора и изтощение.

Ниска самооценка: Хората с ниска самооценка често се съмняват в собствените си способности и достойнства. Това може да ги накара да работят повече от другите, за да докажат своята стойност.

Липса на грижа към себе си: Липсата на внимание към личните нужди, недостатъчно сън, липса на упражнения или нездравословна диета, могат да въздействат върху енергията и настроението.

Има ли професии с по-висок риск от развитие на бърнаут?

Медицински работници: Лекарите, медицинските сестри и други здравни работници често са изложени на високи нива на стрес поради дългите работни часове, изключителната отговорност, емоционалната натовареност и често недостатъчните ресурси.

Учители и преподаватели: Те са изложени на бърнаут поради голямата натовареност, високите очаквания и често недостатъчната подкрепа.

Социални работници: Тези професионалисти често работят с трудни и емоционално натоварващи случаи, като същевременно се борят с недостатъчни ресурси и високи нива на бюрокрация.

Полицейски служители и пожарникари: Тези професии са изложени на високи нива на стрес поради природата на тяхната работа, която често включва опасни ситуации и травми.

Мениджъри и ръководители: Те често са изложени на високи нива на стрес поради високите очаквания, голямата натовареност и отговорността за други служители.

Технологични професии: Програмисти, системни администратори и други технологични професии могат да бъдат изложени на бърнаут поради бързото темпо на промяна в технологиите, дългите работни часове и високите очаквания за продуктивност.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *