Как да разпознаем дали имаме нужда от кариерна промяна?

кариерна промяна

Позната ли ти е ситуацията, когато алармата ти звънне сутрин, а на теб не ти се иска да вдигнеш завивките и да започнеш работния ден?

Или когато петъкът е единствената причина да се усмихнеш, защото след него следват почивни дни?

Е, може би е време да си зададеш въпроса: „Имам ли нужда от промяна?“

По какво може да се ориентираш дали е наближил моментът за това?

Емоциите ти говорят: Послушай ги!

Ако всеки понеделник ти се струва като малък апокалипсис, може би е време да се замислиш за промяна. Някои от водещите чувства са:

Намалена мотивация и удовлетвореност

Вече не намираш радост в работата си, нямаш желание да я вършиш и дори когато се справяш с нея, не изпиташ удовлетворение, а по-скоро уморена досада.

Повишено недоволство

Усещаш постоянно и нарастващо недоволство от своята работа, колегите или практиките на фирмата. Недоволството може да прерасне в цинизъм, който да се проявява в отрицателно и пренебрежително отношение към работата и/или хората около теб, включително към най-близките ти.

Емоционално изтощение

Емоционалното изтощение не е просто умора след тежък работен ден. То е продължително състояние, което може да включва апатия, безразличие и усещане за безпомощност. В крайните си форми може да достигне до бърнаут и депресия.

Страх и тревожност

Постоянните страхове и тревоги от работата, сроковете или отношенията с колегите/мениджмънта може да са индикатор за нездрава работна среда или за несъответствие между работната роля и твоите умения и интереси.

Усещане, че си недооценен

Ако чувстваш, че усилията ти не се ценят или че не получаваш заслуженото признание и уважение от колегите или мениджмънта, това може да доведе до демотивация и ниско самочувствие.

Чувство за изолация и отчуждение

Ако се чувстваш изолиран и отчужден от колектива, това може да бъде знак, че не се вписваш в културата на компанията или че има проблеми в комуникацията с колегите.

Поведенчески симптоми: Какво правиш?

Намалена производителност и ефективност

Работните задачи ти се струват все по-мъчителни, вършиш ги бавно и с досада, отлагаш често, а вероятно се опитваш да се скатаеш от нови проекти и възлагания.

Липса на креативност и инициативност

Чувстваш, че вече не си толкова креативен/на или инициативен/на в работата си. Този проблем може да се изрази в липса на нови идеи, бавно реагиране на промените или нежелание да излизаш извън зоната си на комфорт (или по-скоро – зона на апатия).

Небрежност към задълженията и отговорностите

Този симптом се изразява в нередовно изпълнение на работните задачи и/или липса на ангажимент към проектите и целите на организацията.

Закъснения и отсъствия от работа

Необичайни промени във всекидневната рутина, като постоянни закъснения, излизане преди края на работното време и чести болнични могат да бъдат знак за намален ангажимент към работата.

Отчуждение от колегите

Отдалечаване от колегите и участието в общите дейности на фирмата, нежелание за комуникация и сътрудничество също са сигнали за нездрави взаимоотношения на работното място.

Физически сигнали: Тялото не лъже

Чувстваш ли се постоянно уморен/а, въпреки че спиш достатъчно?

Или може би имаш проблеми със съня, особено неделя вечер, когато затваряш тревожно очи с мисълта, че идва първият работен ден?

Зачестили ли са главоболията?

Имаш ли проблеми със стомаха?

Всичко това може да са знаци, с които тялото ти подсказва, че работната ситуация е неблагоприятна за теб.

В заключение

Разпознаването на основните сигнали за това дали имаме нужда от промяна в работното място или като цяло в кариерната посока е първата стъпка в процеса на взимане на решение как да продължим професионално. Разбира се, достигането до решение може да е сложен, объркан и много противоречив процес.

Ето защо съм тук да помогна. Можеш да се свържеш с мен и заедно да минем през програмата „Каква работа е подходяща за мен?“ През нея ще разбереш какъв тип дейност, организация и среда са най-съответстващи на твоята личност. На базата на този себеанализ ще можеш по-осъзнато да вземеш решение от какъв тип промяна имаш нужда.

Не позволявай страхът или съмненията да те спират от това да следваш своите истински интереси и страсти. Аз съм тук да те подкрепя в този важен процес на самопознание и растеж. Изпрати ми имейл на mycareer@iskrabankova.com и запази своя час за среща.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *