Как да обясним „дупка“ в CVто си по време на интервю?

„Дупките“ в CVто са онези периоди, в които по някаква причина не сме работили. Обикновено интервюиращите задават въпроси за тях – какво сме правили, защо не сме работили. Това, което ги вълнува, е дали това време е било използвано продуктивно или показва липса на ангажираност.

За периода ни без работа може да е имало обективна причина, като например да сме се грижили за болен член на семейството и това е напълно валидно обяснение, което можем да споделим.

Но ако дупката е в резултат на това, че сме напуснали /били сме освободени и дълго време (над 6 месеца) не сме си намерили работа, е важно да обясним за какво сме използвали това време. Страхът на работодателят е, че ако никой не ни е наел повече от половин година, то може би има причина за това. Затова фокусът ни трябва да е върху това да покажем как пълноценно сме използвали това време и какви умения и качества сме развили, които ни правят силен кандидат за конкретната позиция. Или иначе казано –  да направим от дефекта ефект.

Разковничето е да не звучим отчаяни, обвинителни или негативни, защото това може да повлияе пагубно на шансовете ни за наемане.

Вместо това можем да подходим позитивно към отговора. Да акцентираме върху това как сме използвали времето продуктивно – може да е обучение, личен проект, доброволчество.

Да вземем за пример обучението. Дори и да сме притиснати финансово, големи онлайн платформи като Udemy, Coursera, LinkedIn предлагат онлайн обучения от почти всяка бизнес сфера на достъпна цена. Когато включим в CVто даден релевантен курс (за позициите, за които кандидатстваме), а по време на интервюто реферираме към него, показваме

  • инициатива,
  • желание за самоусъвършенстване и
  • професионална отдаденост.  

А това са качества, които повечето работодатели ценят.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *