Всички ние понякога чуваме вътрешен критичен глас, който ни казва, че не сме достатъчно добри, умни или способни. Този глас може сериозно да подкопае нашата увереност и да ни попречи да постигнем целите си в кариерата.

Увереността не е нещо статично; тя може да варира в зависимост от обстоятелствата, нашите мисли и усещания. Осъзнаването на това как вътрешният критичен глас влияе на нашето самочувствие е първата стъпка към изграждането на по-здрава и устойчива увереност.

Ето няколко техники, с които можем да противодействаме:

Техника „Възможни сценарии“

Когато се съмняваш в себе си, помисли първо за най-лошия, а след това за най-добрия възможен изход от ситуацията. Накрая, помисли какъв сценарий би бил най-реалистичен. Този подход помага да намериш балансирана перспектива и да развиеш по-реалистичен вътрешен глас.

Техника на преформулирането

Когато усетиш, че вътрешният ти критичен глас говори, опитай се съзнателно да промениш мислите си в по-позитивна и реалистична посока. Например, ако мислиш „Не мога се справя с това“, промени го на промени го на „Това може да е трудно, но аз имам силата да се справя и да раста през този процес“.

Техника „Дневник на моите негативни мисли“

Записвай в дневник критичните си мисли и след това ги оспорвай с факти. Ще забележиш, че в 99% от случаите ще намериш доказателства от собствения си опит, които оспорват твърденията на критичния ти глас.

Техника на разграничаването

Опитай се да разграничиш себе си от вътрешния критичен глас. Помни, че това е просто глас, а не твоята идентичност. Задавай си въпроси като „Кой говори в този момент – моят разумен аз или моят критичен глас?“ Това е техника, която ти помага да разбереш, че ти си този, който избира как да реагира на своите мисли.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *