Локус на контрол и значението му за успеха на кариерата ни

Смяташ ли, че развитието на твоята кариера зависи от теб или по-скоро вярваш, че е въпрос на късмет и стечение на обстоятелствата? Отговаряйки на този въпрос, може определиш дали имаш силно изразен вътрешен или външен „локус на контрол.“

Какво означава понятието „локус на контрол“?

Понятието „локус на контрол“ датира от 1954 г., с проучване на Джулиан Ротър, и описва степента, до която отделните хора възприемат, че постигнатите резултати са следствие от техните собствени действия или на сили, които са извън тях. По-просто казано – доколко вярваме, че можем да контролираме успеха и неуспеха си или пък ги отдаваме на външни фактори, случайности и събития.

Локусът на контрол може да се онагледи като континуум, в единия край на който е силно изразеният външен локус на контрол, а в другия – високият вътрешен контрол. Повечето от нас не са в неговите крайности, а са разположени някъде по този континуум и от това зависи доколко смятаме, че имаме влияние върху развитието на кариерата си.

Как влияе локусът на контрол върху развитието на кариерата ни?

Хората с подчертано външен локус на контрол приписват случващото им се на фактори извън тях – съдба, късмет, други хора. Те е по-вероятно да се откажат от професионалните си цели, ако обстоятелствата не се стекат в тяхна полза, защото не вярват, че преодоляването на трудностите зависи съществено от тях. Склонни са да се чувстват безпомощни и да влизат в ролята на жертва, обвинявайки другите за своите проблеми и неуспехи, вместо да поемат отговорност за собствените си решения и действия.

На другия полюс са хората с висок вътрешен локус на контрол. Те се фокусират върху това, което зависи от тях. С целенасочени усилия се опитват да развиват способности и уменията си, за да постигнат успех в кариерата си. Те са по-адаптивни в професионалното си развитие, имат по-силна мотивация и са ориентирани към постигането на високи резултати.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *