Ниското самочувствие и влиянието му върху кариерата ни

В професионален план липсата на вяра в собствените възможности и ниското самочувствие водят до сериозни негативи за нашата реализация. Някои от по-важните са:

  • Избягване поемането на рискове – Предпочитаме да останем закотвени в познатостта и предвидимостта на неудовлетворителна работа пред това да се осмелим да потърсим нови, неутъпкани пътеки на професионална изява.
  • Нерешителност – Неувереността в собствените ни възможности води до безконечно претегляне на плюсовете и минусите, а това ни спира да се впуснем в действия, с които реално да подобрим ситуацията си.
  • Невидимост – На работното си място избягваме да изразяваме професионалното си мнение по време на срещи, страним от водене на презентации и отказваме категорично всякакви активности, които биха насочили прожекторите върху нас, водени от страх, че ще кажем/направим нещо неуместно и ще се изложим. Ставаме „невидими“ и дори да работим усърдно, повишението всеки път ни подминава, защото приносът ни остава незабелязан (и то по наше усмотрение).
  • Дефанзивност – Градивната критика е част от процеса по израстване и обогатяване, но когато страдаме от ниско самочувствие, възприемаме и най-слабите оттенъци на корективна обратна връзка като унищожително нападение, свидетелстващо за нашата „вродена“ некомпетентност. Вместо да вземем ценното от критиката и да подобрим представянето си в работата, защитната ни реакция е да се отдръпнем или нападнем, но по-важното е, че и в двата случая не правим повторен опит за корекция, като така се обричаме да живеем с усещането за неуспех.
  • Песимизъм – Проявяваме склонност да виждаме реалността като през тъмни очила. Там, където другите виждат възможности, ние виждаме проблеми. Не намираме смисъл да се опитваме да подобрим работната си ситуация, защото не вярваме, че е възможно.

……………………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *