Когато вече си се ориентирал/а в избора на нова кариерна посока, следва етапът с откриването на работа. Колкото по-близък е предходният ти опит до новата сфера, толкова по-голяма е вероятността да ти се обаждат за интервюта и да бъдеш избран/а. Ако обаче правиш сериозен завой в кариерата, дори и да си изкарал/а необходимите курсове и обучения, вероятността (почти) никой да не селектира CVто ти за интервю е голяма. Това е етапът на „голямото разочарование,“ когато амалгамата от ентусиазъм, мечти и надежди се претопява в разочарование, обезверение и безнадеждност.

На този етап най-ефективният подход е да се обърнеш за съдействие към вече изградената си мрежа от контакти, както и да акцентираш върху разширяването й. Това може да е трудно осъществимо за по-интровертните натури и за хората, които са свикнали да са самостоятелни и да разчитат на себе си, но е доказано най-печелившата стратегия за намиране на позиция в нова сфера.

Според различни проучвания между 70% и 85% от хората си намират работа през контактите си. Тази тенденция важи с особена сила за хората, които правят кариерна промяна. Има различните варианти, които може да изпробваш:

  • В големите компании почти навсякъде има бонуси за препоръки (referral bonuses), като служителите са насърчавани през материални награди да споделят CVта на свои познати за работа в компанията. Дори само от уважение към усилията на препоръчващите служители, мениджърите и HR-те в компаниите обикновено дават шанс за интервю на кандидати, които идват от друга сфера. Помисли дали някой от познатите ти би могъл да те препоръча – ти може да спечелиш нова работа, а познатият ти – солидна сума под формата на бонус за препоръка.

  • Мрежата от лични контакти – приятели, семейство, познати, настоящи (доверени) и бивши колеги биха направили много за нас, ако споделим, че обмисляме кариерна промяна и конкретно в каква посока си търсим позиция. Дори ако просто ги помолиш да споделят на свой ред със своите контакти, това би могло да завиши шансовете ти за намиране на желаната работа драстично. Представи си, ако само 20 твои близки споделят с по 20 свои контакти, че си търсиш работа – това би значело, че вече 400 човека знаят за теб и някой от тях може да е разковничето към новата кариера.

  • Проактивно свързване с потенциални работодатели също дава резултати – LinkedIn e незаменим в това отношение. Разшири мрежата си от контакти, като включиш специалисти по подбор в избраната сфера; добави хора, които вече са на позицията, към която се стремиш; мениджъри, които ръководят екипи в съответната област. И да, вероятно е много от тях да не ти приемат поканата, други да я приемат, но да не отговорят на съобщенията ти, че си търсиш работа в определена насока, но дори 1 от 50 да прояви интерес към разговор с теб – това би могло да е всичко, от което имаш нужда, за да стартираш така жадуваната нова кариера.

  • Присъедини си към общности в избраната сфера – В зависимост от нишата, в която искаш да се развиваш, може да намериш различни платформи (онлайн и офлайн), където хората се събират и обменят информация. Най-стандартните са LinkedIn и Facebook групите по професионални интереси. Ставайки част от релевантни общности, ще имаш директен контакт с „правилните“ хора, а и групите обикновено предлагат един по-неформален стил на общуване и споделяне.

  • Установи контакт с хора, които вече са направили кариерна промяна в избраната от теб сфера – Личните ти контакти биха били полезни, но дори ако нямаш познати в новото русло, LinkedIn отново е добър вариант. Селектирай хора с професията, която те интересува, виж какво са учили, какви са били предходните им работи, свържи се директно с тези, които са направили по-сериозен професионален завой и поискай съвет как са успели. Хората по правило обичат да помагат, особено когато те самите са минали през трудности и лесно могат да се идентифицират с твоята ситуация, да бъдат съпричастни и полезни – ако не с конкретна позиция, то поне със съвет и подкрепа.

……………………………………………

Виж всички препоръки за кариерна промяна в блог секцията на сайта ми.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.

Повече за индивидуалните кариерни консултации може да научиш тук.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *