Успешно си се ориентирал/а каква кариерна промяна искаш и какви са стъпките към постигането й. Подготвил/а си CVто си професионално и убедително. Получаваш заветното обаждане за интервю.

За разлика от стандартната ситуация, когато кандидатстваш по роля, пряко свързана с натрупаната през годините ти експертиза, тук професионалният ти опит няма да говори сам за себе си. Твоя е задачата да успееш да извлечеш онази информация от него, която се съотнася с избраното ново поприще на изява, да я представиш обмислено и аргументирано. В интернет има изобилие от съвети за успешно представяне на интервюта, затова тук няма да се спирам на базисните препоръки, а само на онези, които имат отношение към кариерната промяна:

  • Подготовката за интервю започва още с процеса по избор на нова кариерна посока – Още на етап обмисляне на нова кариера е препоръчително да се обърнеш към себе си, да анализираш своите ценности, работни сили, интереси и съобразявайки се с тях да направиш новия си избор. Когато те са ясно изведени, формулирани и осъзнати, по време на интервюто за работа с лекота може да реферираш към тях и да говориш хубави (и истински) неща за себе си, подкрепяйки ги с примери от професионалния си път. Така няма да звучиш голословно и ще имаш реален шанс да изпъкнеш сред многото клиширани отговори. Опитай се да избягваш заучени фрази като „притежавам отлични комуникативни умения“, „екипен играч съм,“ „работя добре под напрежение,“ освен ако наистина не са валидни за теб и още по-важно – да са подплатени с конкретни примери. Една опростена сметка показва, че специалистите по подбор в по-големите организации правят между 40-100 интервюта на месец, за година това са между 500 и 1200 интервюта, умножено по няколко години трудов стаж и се стига до бройки от над 5000 интервюта, проведени от един HR. Представи си колко хиляди пъти интервюиращият, с когото разговаряш, е чувал някои от тези популярни самоопределения. И макар че те не са лоши сами по себе си, увери се първо, че именно това са нещата, които те отличават, и освен това им добави тежест и стойност, като ги споделяш в контекста на конкретни работни постижения.
  • Разбери основния страх на интервюиращите и го неутрализирай чрез представянето си – Може би за мнозина ще прозвучи неочаквано, но кандидатите съвсем не са единствените, които пристъпват към интервюто за работа, съпътствани от чувства на тревога, стрес и нервност. Специалистите по подбор и мениджърите на екипи нерядко изпитват също притеснение, макар и източникът да е друг. Основен риск, от който се пазят при наемането на хора, сменящи кариерни пътеки, е да не изберат кандидат, който няма да успее да се справи с изискванията на работата и/или средата и който ще се наложи впоследствие да освободят. Уволненията са тежко емоционално преживяване за всички засегнати (както за служителя, така и HR-а, така и за мениджъра), а освен това са съпътствани от високи за работодателя разходи: преки – за заплатата на човека в продължение на няколко месеца, докато се обучава и навлиза, така и непреки – в изгубено време и възможности, ако беше нает правилният кандидат през това време. Именно за това от ключово значение е в подготовката за интервю да успееш да дадеш убедителни доказателства, че имаш потенциала да се справиш с новото амплоа, отговорности и очаквания.
  • Фокусирай се върху факторите, довели до избор на новата професия, а не върху причините, довели до отричане от предходната –  По време на интервюто за работа не отделяй много време да разказваш за негативите, довели до изоставянето на предишното ти амплоа (маркирай ги само с едно-две стегнати изречения, за да не остават неизказани), а наблегни на аргументите, които обосновават решението ти за нова професия. Интервюиращите имат нужда да бъдат убедени, че изборът ти не е някаква мимолетна прищявка, а е дълбоко мотивирано и осъзнато намерение. Друг типичен проблем с интервютата е, че всяко споделено от кандидата негативно изказване се възприема като в пъти по-голямо и мащабно, отколкото в действителност е. Може да говориш обаятелно 30 минути за успехите си, преносимите си умения и мотивацията си и за 2 минути да сринеш цялото позитивно впечатление, което си изградил/а, като се впуснеш в емоционални обвинения към предишния си работодател. Дори и да са напълно обосновани, трудно може да опишеш комплексността на ситуацията в няколко минути, а и ще изгубиш ценно време, което може да използваш, за да говориш за успехите си вместо за несполуките си.
  • Проучи компанията, сектора, ролята –  Цитирането на 2-3 изречения в началото на интервюто относно дейността на компанията и някоя новина, която си прочел/а на сайта им или в медиите ще те отличат веднага от мнозинството кандидати, които почти никога не правят подобно проучване. Този подход ще затвърди увереността на интервюиращите, че имаш силен интерес към компанията и позицията, а не „стреляш“ напосоки със CVто си и „каквото стане, такова.“ Много интервюиращи са склонни да дадат шанс на високомотивираните хора, дори и ако имат пропуски в знанията, защото допускането е, че високата ангажираност води до бързо навлизане в работата.
  • Наблегни върху преносимите умения и знания – Разказвайки за предходния си опит, прави паралели как уменията, които си развивал/a, се съотнасят към новата работа. Ако си работил като Customer Service Executive, а сега кандидатстваш за Key Account Manager, наблегни на умението си да разбираш клиентите и потребностите им. Може да си работил като технически съпорт и да се преквалифицираш като програмист – тогава изтъкни аналитичността, която свързва двете професии.
  • Сподели как планираш да наваксаш пропуските – Ако правиш сериозен кариерен завой, със сигурност ще има много неща, които да учиш. Още преди интервюто, обмисли какво можеш и какво още има нужда да надграждаш. Внимателно прочети обявата – виж какво търси конкретният работодател. В рамките на интервюто разкажи какви стъпки смяташ да предприемеш, за да попълниш пропуските в знания/умения, в каква последователност и кога, така че създадеш впечатление за мотивиран, организиран и целенасочен човек, на когото може да се гласува доверие.
  • Акцентирай върху способността си за адаптивност – Дори и да не го формулират като явен въпрос, едно от нещата, за които интервюиращите ще търсят индикации, е дали ще успееш да се приспособиш към изискванията на новото амплоа. Важно е не само да изразиш увереност, че можеш да се адаптираш към чисто нова позиция и среда, но да представиш примери от миналото ти, които на практика илюстрират тази самооценка.
  • Не се обезкуражавай, ако не спечелиш така желаната позиция от първия (десетия) път – Постоянството в явяването на интервюта и постепенното усъвършенстване в собственото представяне са ключови за постигането на успех. В книгата си, посветена на откриването на правилната работа: „What colour is your parachute?“, Ричард Болс цитира свой колега, кариерен експерт – Том Джаксън, който много точно описва резултата от явяване на интервюта. Обичайно отговорите, които човек получава след кандидатстване, са: „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Не.“ „Да.“ „Да.“ Всяко „Не“ обаче, което получиш, те приближава една стъпка по-близо до заветното „Да.“ Така че не гледай на отказите като на причини да се откажеш и предадеш, а като стъпки, които водят до желаната оферта за работа.

…………………………………

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

––––––––

Беше ли ти полезно съдържанието на този пост? Ако „да“, натисни „Харесвам“ бутона, за да знам, че има смисъл да продължавам да създавам и качвам безплатно съдържание. Писането е самотно занимание и само през споделената обратна връзка се ориентирам кои теми са значими и ценни за хората, които четат постовете ми. Благодаря ти за подкрепата!

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *