За мен

Здравейте!

Аз съм Искра Банкова.

През огледалото на титлите моята биография звучи така:

Аз съм Искра Банкова, сертифициран консултант по професионално ориентиране и кариерна промяна по GCDF програмата (Global Career Development Facilitator). Завършила съм бакалавърска степен по „Психология“ (2004) и магистърска степен по „Трудова и организационна психология“ (2006) към СУ „Св. Климент Охридски“.

Професионалният ми път включва над 15 години опит в областта на подбор на персонал и управление на човешки ресурси, придобит основно във вътрешни HR отдели в международни компании от телеком и IT сектора: Telenor/Yettel, Paysafe Group, Interoute/GTT, Valuety HR. Минала съм през всички стълбички на йерархията, от стажант до мениджър на екип, като над 8 години съм ръководила дейността по подбор в различни организации. Oт 2021 стартирах самостоятелна дейност като „Кариерен консултант“ след придобита квалификация по GCDF програмата. Оттогава помагам на клиентите си да се ориентират професионално и да направят кариерна промяна в унисон със своите ценности и силни страни.

Пълният ми профил може да видиш в LinkedIn: Iskra Bankova

Отвъд титлите и етикетите аз съм:

Искра. Жена. Майка на две деца. С 40 години практически опит на белия свят.

Знам какво е да успяваш, но знам какво е и да губиш. Работила съм съвестно и прекомерно, издигала съм се, печелила съм награди и признание в работата си, но съм се сблъсквала и с дъното – съкратена, съкрушена и в безпътица.

Обичам да общувам с хора, да се свързвам с тях и да уча от различните гледни точки, но също така изпитвам потребност след разговор с човек да се оттегля в моята си тишина. Обичам динамиката и тръпката от измислянето и случването, а после търся успокояващия ритъм на повторяемостта и рутината.

Понякога вярвам в себе си, а друг път се лъкатуша сред гора от съмнения. Перфекционизмът ми е бил талонът за успех в корпорациите, за които съм работила, но извън тях е бил личният ми бич, спъващ ме на всяка крачка и изцеждащ сетните ми сили.

Танцувала съм щуро в безразсъдството на щастието и съм се влачила от болка, шок и ужас при загубата на майка ми и дядо ми. Знам какво е да обичаш всеотдайно, но познавам с всяка фибра на тялото и душата си едва спотаения страх, който съпътства тази любов.

Все още си спомням какво е да си безгрижен, но истината е, че отдавна вече не съм. Иска ми се да се телепортирам назад във времето и да прекарам един безоблачен ден в простичко небързане. Но не успявам. Вместо това жонглирам с изискванията на ежедневието – работа, деца, домашни, болести, тревоги, покупки, несготвени ястия, мивки с чинии и сходни грачещи за внимание битовизми.

Макар и окичена с грижи обаче, се научих да отделям време за себе си. Не съм безгрижна, но съм грижовна – грижа се за себе си, защото единственият начин да споделя нещо стойностно с другите е, като първо го създам вътре в мен. Вярвам и практикувам себепознание и израстване чрез психотерапия, групи за личен опит, книги, семинари, ин йога, медитация, джогинг, хийт тренировки, музика и танци. И живеене в реалния живот.

Защо споделям всичко това? Защото с годините разбрах, че титлите свидетелстват за знанията и уменията, но всеки човек им вдъхва различна форма на живот. Показвайки това, което съм, намирам моите хора и моите хора намират мен.

Това е и основен принцип, който съблюдавам в кариерното ориентиране и развитие – да подпомогна хората да намерят себе си и своето признание, да открият кариера, която съответства на техните ценности, интереси, силни страни, способности и умения вместо да правят напразни опити да бъдат щастливи по нечии чужди стандарти.

“Бъди себе си, всички други вече са заети“ – Оскар Уайлд.

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка и подготовката за интервю за работа, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com.