Как хора с по-малко опит печелят позициите, за които ти мечтаеш?

Успяват да се „продадат“ по-добре

Някои хора са изключителни майстори в „продажбата“ на себе си. Те знаят как да подчертаят своите силни страни и да представят опита си в най-добрата светлина, релевантна на позицията и изискванията.

Демонстрират силна мотивация

Някой с по-малко опит може да покаже по-голяма страст и желание за работа, което да го направи по-привлекателен за работодателя. Случва се изключително често.

„Пасват“ си по-добре с мениджър, екип, организация

Важен аспект при наемането е как кандидатът ще се впише в екипа и корпоративната култура. Нерядко личностните качества се оказват по-важни от годините опит.

Имат широка мрежа от контакти

Хората с по-широка мрежа от контакти имат по-лесен достъп до информация за отворени позиции и получават препоръки по „доведи приятел“ програмите на компаниите.

Възрастова дискриминация

За съжаление, възрастта може да играе роля в процеса на подбор на персонал. Някои работодатели може да предпочитат по-млади кандидати, вярвайки, че те са по-енергични, по-адаптивни или по-склонни да работят за по-ниска заплата. За други пък компании младите кандидати са ненадеждни и нелоялни и избират по-улегнали хора, за които се предполага, че е по-малко вероятно да напуснат.

Какво можеш да направиш, ако не получаваш оферти за работа?

Развивай своите умения за себепредставяне

Научи се как да говориш уверено за своите постижения и да подчертаваш своите силни страни. Това е умение, а не дарба.

Показвай силна мотивация

Преди интервю си подготви кратко изложение от 1-2 минути, в което да подчертаеш силен интерес и ентусиазъм, както за позицията, така и за компанията.

Бъди проактивен/на

Не се притеснявай да се обърнеш директно към компаниите, които те интересуват (през LinkedIn например) или да помолиш познати да те препоръчат през „доведи приятел“ програмите на организациите. Те ще спечелят бонус, а ти – евентуално нова работа.

Не се отказвай

Продължавай да кандидатстваш за позициите, които те интересуват. Колкото повече интервюта минаваш, толкова по-добър/а ще ставаш и по-уверен/а. Средно намирането на работа отнема между 1 и 3 месеца, през което време най-вероятно ще получиш десетки отказа. Всяко „не“ обаче те води една стъпка по-близо до заветното „да.“

Последвай ме:
LinkedIn
Facebook
Instagram

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *