💡 След вглеждането в себе си и изясняването на своите ценности, силни страни и интереси, отдели време да генерираш съзвездие от идеи за бъдещо развитие в унисон с това, което вече знаеш за себе си. Особено ефективни на този етап са упражнения за визуализации, брейнсторминг, мисловни карти. Колкото повече идеи генерираш, дори и откачени на пръв поглед, толкова повече даваш свобода на своята креативност и повишаваш вероятността да достигнеш до оригинални хрумвания, които отразяват твоята същност, а не калъпа, в който си свикнал/а да пребиваваш.

💡 След като генерираш свободно и непредубедено различни идеи за кариерен път, вече може да пристъпиш към оценката им и сравняването с възможностите на реалността. Няма лошо на 40 години да решиш, че искаш да си космонавт, но може би някакви пресечни точки с този интерес биха били по-осъществими като вариант.

💡 Не мисли също така, че е задължително да достигнеш до една-единствена, генерално „вярна“ идея за бъдещето си. Това води само до напрежение, стрес и още повече завишава нерешителността. Изследванията показват, че в съвременното общество човек се очаква да сменя между 2 и 7 кариерни пътеки, което показва, че има различни начини да изживеем живота си по щастлив и удовлетворителен начин, така както го разбираме в даден етап от живота си. В технологичната ера, в която живеем, професии изчезват и се появяват всяка година. Промяната е единствената константа. Кариерните решения, които взимаме днес, не са за цял живот. Ние самите се променяме всеки ден. Приоритетите ни еволюират в хода на живота. Не е нужно да се натоварваме с избор за цял живот, а с избор, който е валиден за нас тук и сега и отразява нашата същност на този етап от живота ни. 

………………………………………………………….

Ако търсиш подкрепа в откриването на следващата кариерна стъпка, свържи се с мен на mycareer@iskrabankova.com или 0889 262 002 и запази своя час за онлайн безплатна първа консултация.

Мечтай. Сбъдвай. Бъди.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *